jump to navigation

Potser els diners sí que donen la felicitat… dijous, 8 Mai, 2008

Posted by murtra in Premsa.
Tags: , , ,
trackback

o en tot cas hi tenen a veure. Al New York Times s’han entretingut a fer un estudi sobre felicitat i diners. Van fer una enquesta a gran escala en un centenar de països, demanant a la gent que avalués com de satisfets estaven amb la seva vida. I el resultat va ser que la gent dels països desenvolupats, en general, estaven més satisfets. No sé si es pot qualificar de sorpresa (no crec), però val la pena fixar-s’hi. I una cosa bona d’aquest estudi és que per donar-nos les quantitats econòmiques dels països menys desenvolupats han tingut en compte el preu de la vida en aquests països i la xifra que ens donen és una adaptació vàlida. M’explico: normalment a les notícies ens diuen que “a Camerun el sou mitjà és de 2 euros al dia”, però aquesta xifra no ens serveix perquè no tenim ni idea de si al Camerun una barra de pa val 1 euro com aquí o en val 0,02. Doncs els autors de l’estudi ho han tingut en compte.

Aquí teniu el gràfic del resultat de l’estudi. A l’eix horitzontal apareix la renda, en dòlars, i a l’eix vertical, el nivell de satisfacció. Si aneu repassant els països, veureu que a la part baixa / esquerra apareixen països pobres, i que a mida que anem cap a dalt a la dreta, hi anem trobant els països més rics (amb Dinamarca feliçment coronant la llista dels més cofois).

els diners donen la felicitat

La barreta inclinada que fa que els puntets semblin petits Saturns representa la diferència entre els entrevistats de major i menor poder adquisitiu. La gent més rica dels països pobres, doncs, també està més satisfeta amb la seva vida. És curiós veure com aquesta diferència està molt marcada en alguns països i en canvi en altres és una línia gairebé horitzontal.

La conclusió és que encara que els diners no són sinònim de felicitat, ajuden bastant, i qui us digui que no és que no us vol pujar el sou!

Podeu llegir tot l’article (en anglès) aquí.

Anuncis

Comentaris»

1. darebilly - divendres, 9 Mai, 2008

Uauuu…
El primer post que a més és una classe!! (com sempre, posant el puntet de qualitat al blog)
M’ha agradat lo de “petits saturns”, he he he

2. Arqueòleg Glamurós - dissabte, 10 Mai, 2008

La felicitat és una cosa taaan subjectiva que resulta absolutament impossible quantificarla amb un valor numéric del 1 al 8!
Es pot saber com coi s’ha calculat??

3. murtra - dissabte, 10 Mai, 2008

L’article es pot trobar sencer a internet, feu una cerca amb els noms dels autors (Betsey Stevenson i Justin Wolfers) i us apareixerà (en aquests moments és el primer).

De tota manera aquí copio el paràgraf rellevant, que explica quines preguntes incloïen les enquestes en què es basa el treball:

These surveys typically involve questions probing happiness (the World Values survey asks: “Taking all things together, would you say you are: very happy; quite happy; not very happy; not at all happy”), or life satisfaction (“All things considered, how satisfied are you with your life as a whole these days?”). Other variants of the question (such as the Gallup World Poll) employ a ladder technique where interviewees are asked to imagine a ladder with each rung representing a successively better life for the individual. Respondents then report the “step” on the ladder that represents their life.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: