jump to navigation

SGAE- Orígens i Actualitat Dimarts, 18 Desembre, 2007

Posted by silentdoc in La nostra societat.
Tags:
trackback

Amb la proposta de la nova LSI crec que ha arribat el moment de posar al nostre forum una anàlisi una mica completa del que és l’SGAE, des dels orígens a l’actualitat, per tal que conegueu alguns números i vegeu la brutalitat del tema. Intentaré anar per parts, però el tema és complicadet i és fàcil anar-se’n per les branques, o sigui que he decidit dividir el post en 2 o 3 de diferents. Ja us demano disculpes per avançat per si el post no fos fàcil de seguir.


Orígens

A finals del segle XIX un grup d’escriptors de teatre va fundar, el 16 de juny de 1899 la Societat d’Autors. El propòsit que tenia aquesta agrupació era evitar l’abús dels intermediaris i directors de sala sobre els autors, que es veien lligats per contractes injustos i obligats a treballar en obres i sales sense opció a escollir lliurement. A l’any 1941 es va fundar l’SGAE (Societat General d’Autors d’Espanya), que passava a gestionar de manera exclusiva els drets d’autor sobre qualsevol art escènica. Finalment, l’any 1995 es va renombrar la societat com a Societat General d’Autors i Editors, obviament conservant l’acrònim, i així es coneix en l’actualitat.

Les funcions de l’SGAE van des de l’emissió de llicències per a grabar continguts del seu repertori (Audio, video, mobils … ), control de comercialització d’aquest repertori, controlar lloguers, supervisió de compliment d’acords i denúncia de qualsevol activitat il·licita i/o ilegal que estigui relacionada amb el repertori de l’SGAE (pirateria, vamos). No cal ni dir que l’SGAE és la principal força promotora de la lluita contra el top manta i les xarxes P2P (Peer2Peer, o sigui eMule, torrent, Ares … ).

Com a nota positiva s’ha de dir també que l’SGAE és la responsable de que l’IVA aplicat a llibres i discos sigui del 4% en comptes del 16%.

Actualitat

L’SGAE és molt més que la Societat General d’Autors i Editors. De fet, l’SGAE és un entramat d’empreses que viuen entre 2 pisos d’un edifici de Madrid (concretament entre les plantes 6 i 8 del número 36 de la Gran Via). Un gran article del Economista explica el muntatge amb força detall: – Link Internautas – .

Arbre societari SGAE

És absolutament recomanable la lectura del link que us acabo de deixar, perque descobreix totes les vergonyes d’un grup societari on no està clar qui factura, qui ingressa ni qui declara. Només la Fundación Autor, una subempresa de la xarxa de l’SGAE té un actiu de 55 milions d’euros, a finals del 2006 : – link ElEconomista- ( Penseu que tant despeses com el repartiment als autors ja està descomptat !!! ). La principal font d’aquests actius és la gestió d’immobles (– Link Internautas –) així com el nostre estimat cànon digital.

L’SGAE en teoria també té com a propòsit la creació d’espais públics on es puguin desenvolupar o exposar les arts creatives. Podriem pensar que amb 55 milions d’euros d’actius l’SGAE s’ha dedicat a crear tallers de música, sales de concerts, conservatoris, sales d’exposicions, galeries i museus per tot l’estat … res més lluny de la realitat.

Del cànon n’hem sentit a parlar tots, només comentaré que gràcies a ell la SGAE estima obtenir uns ingressos de 320 milions d’euros aproximadament de cara al 2007. Tractaré el tema cànon en profunditat a la pròxima entrega de la sèrie de posts que faré sobre l’SGAE.

Ens hi veiem !

Anuncis

Comentaris»

1. darebilly - dimecres, 19 Desembre, 2007

Sobre el tema, dos comentaris:

Quan sento enomenar l’SGAE sempre recordo el comentari dels germans Yerga, quan deien que, en acavar qualsevol concert apareixia el representant de l’SGAE per recaptar un o altre cànon, a ells, que eren els autors i intèrprets de les seves cançons!!!

I un cas que conec de primera mà: una institució privada (allà on treballo), que lloga un teatre i en paga un lloguer i lloga un grup artístic, músics, per amenitzar un acte privat d’aquesta institució; en resum, pacta un preu amb l’entitat administradora del teatre, pacta un preu amb el representant del grup artístic…i al cap d’uns mesos apareix l’SGAE reclamant 300€, encara no tenim gaire clar per què.

Si algú ho entén que ens ho expliqui.

Saludus (és una llicència artística)

2. murtra - dimecres, 19 Desembre, 2007

A més, hi ha altres grups a explorar. Hi ha per exemple una entitat anomenada CEDRO que és la que s’ocupa dels drets reprogràfics sobre les obres publicades i segons sembla cobra un tant a fabricants, distribuidors i usuaris de fotocopiadores. A la seva pàgina web no diuen enlloc res de la SGAE… quantes associacions més d’aquestes hi deu haver?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: